Att uppfostra en Rhodesian Ridgeback

Denna unika hundras har mer motsträvighet än sin ridgeback, den rand av päls som växer åt motsatt håll, då den är ökänd för sin envishet och till och med vägran att uppfostras. Där vanliga hundar kan behöva gå i lydskola i några månader är det inte ovanligt för Ridgebacken att gå i skola i ett par år och det är sannerligen inte på grund av brist på intelligens. Tvärtom! Denna oerhört klipska hund är ibland för smart för sitt eget bästa och det i kombination med en god portion envishet gör det svårt att uppfostra och träna denna ras.

Rhodesian-RidgebackDet är mycket viktigt att hunden börjar träna vid ung ålder och man bör över huvud taget se till att den får träffa många främlingar och andra hundar då den fortfarande är valp. Rhodesian Ridgeback är ofta ointresserade av andra utanför familjen men ibland kan det gå så långt att den rentav blir skygg.

Ett bra sätt att motivera en Ridgeback är med mat! Hunden är förtjust i läckerbitar men inte på det traditionella sättet där man belönar den för att den lytt ett kommando. Nej, istället kan man uppmuntra hunden att själv få leta reda på sin belöning själv och det gör dess glädje att lära sig större. Med andra ord är detta en självständig hund som vill vara duktig själv snarare än med andra.

Man bör aldrig banna en Rhodesian Ridgeback då det kan göra hunden superstressad. Eftersom den är mycket lojal och gärna tyr sig till en speciell familjemedlem blir den oerhört upprörd om denna person blir arg och höjer rösten. Med Ridgebacken handlar allt om uppmuntran och beröm.

Eftersom rasen är notorisk för att smita iväg – det är ju så roligt att klura ut låset – så är det också viktigt att man tidigt lär hunden att komma på kommando.

Man bör ge den massor av motion då den annars kan bli förbannad och försöka rymma eller förstöra hemmet. De som har denna hundras tycker ofta att detta gör hunden extra charmig eftersom den inte har det typiska hundbeteendet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *