Den oförutsägbara Ridgebacken

Rhodesian Ridgeback är en unik hund som blandar olika, ofta motsatta karaktärsdrag; samtidigt som den är en född jägare, som kan tampas med både lejon och orangutanger. hunderasse-ridgebackIbland är den dock så skygg att den till och med har kallats för fegis. Hunden är mycket social med sin ägare och familj, men likgiltig inför främlingar, och även om den inte alltid är speciellt intresserad av andra hundar blir den gärna kompis med familjekatten! I Belgrads zoo fick man erfara detta då man tog en Rhodesian Ridgeback till hjälp då en pantermamma gått bort och efterlämnat små ungar som var i skriande behov av att dia. Ridgebacken accepterade genast jobbet och på så sätt lyckades man rädda panterungarna och tiken blev Belgrads hjältinna på alla löpsedlar.

En av fördelarna med denna ras är att den är relativt tyst i hundmått mätt. Detta kommer ifrån dess ursprungliga funktion som jakthund på savannen, där det var viktigt att den kunde smyga sig på sina offer. Ägare till dessa hundar berättar ofta att de fått en chock av att hunden plötsligt står alldeles bakom dem, och det är många som hävdar att det är denna intelligenta hundras sätt att skämta. Hunden skäller så sällan att den till och med har kallats ”den tysta hunden”, men när den väl skäller så är det av en anledning. Det är definitivt värt att undersöka varför Ridhebacken skäller – den har nästan alltid uppmärksammat något som den upplever som ett hot, eller åtminstone ovanligt.

Med sin ovanliga ås på ryggen där pälsen växer i motsatt riktning i en lång rand kan man stryka med handen åt båda hållen. Detta har visat sig ha lugnande effekter på äldre och sjuka, som med denna ras i sängen eller famnen upplever både kraft och kärlek i långa kelstunder. I många sjukhem världen över låter man hundarna komma på besök och det har mycket positiva effekter på patienterna och kan sänka deras blodtryck.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *