En kort beskrivning av rasen

Rhodesian Ridgeback är en ståtlig hund med starka muskler och respektabel höjd och det är inte förvånande att denna hund ursprungligen avlades för att hålla lejon på avstånd. Namnet ”åskrygg” eller ”kamrygg” har den fått från den mycket speciella 5 cm breda kam av päls som växer i motsatt riktning och som löper utmed ryggraden från skuldrorna till höfterna, där den smalnar av. Detta är hundens mest karaktäristiska drag och ges extra uppmärksamhet av domarna vid hundutställningar.

album_5770_491Denna stiliga hund är byggd för att klara extrema temperaturskillnaden på den afrikanska savannen, där den ursprungligen levde och där det växlar mellan hetta på dagen och kyla på natten. Dess muskulatur gör den till en förträfflig löpare, vilket gör det viktigt att den tidigt tränas att inte bara springa iväg.

Hundens hela fysik är som gjord för en afrikansk jägare: bröstet skall vara fylligt men inte brett, dess rygg skall vara stark, armbågarna tätt intill kroppen för att underlätta höga hastigheter och trampdynorna ska vara tåliga och elastiska för att snabbt kunna ta sig över ojämna terränger.

Färgmässigt så brukar rasen variera mellan en mörkare, rödblond päls till en vetegul som t.ex. en labrador. Vid utställningar brukar domarna föredra de mörka hundarna med lite vitt på ryggen och på tassarna, vilket är tillåtet så länge det inte är frågan om större fläckar.

Nospartiet skall vara långt och nosen kan antingen vara brun eller svart med motsvarande färg på ögonen. Vidare skall den ha kraftiga käkar och öron som ligger tätt utmed huvudet. Även om ansiktet är relativt långsmalt så skall den vara ganska bred mellan öronen.

Mankhöjden på denna hund är mellan 60-70 cm beroende på om det är en tik eller hane och den har en kort päls. Dess svans är lite bredare vid roten och smalnar av allteftersom och den skall alltid hållas i en uppsvängande båge.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *