Hundens hälsa och vård

Rhodesian Ridgeback är en stark hund med förhållande god fysik, och den är ursprungligen avlad för att klara allt från extrem hetta till oerhörd kyla. Dess muskulatur, styrka och smidighet bör underhållas med mycket motion då detta definitivt är en hund som kräver tid och energi. Dess genomsnittsålder ligger på elva år.

rhodesian-ridgeback2Eftersom dessa hundar har kort päls behöver man inte göra särskilt mycket med den förutom kloklippning och bad. Då hunden älskar att springa omkring får man vara beredd på att ge dem många bad eftersom den gärna kommer hem drypande av lera och annan smuts. Men det är ju det som gör den så charmig. Fördelen med pälsen är att den inte fäller särskilt mycket.

Som alla rashundar finns det dock några hälsoproblem som man bör hålla utkik efter och ett av de vanligaste är problem med höfterna, framför allt så kallad höftledsdysplasi. Tyvärr är det svårt att upptäcka denna defekt före att hunden blivit vuxen men när det kommer till Rhodesian Ridgebacks brukar de få den mildaste varianten.

Ett annat, allvarligare, problem som uppstår bland så många som 5 % av dessa hundar är så kallad dermoid sinus. Detta är en genetisk defekt som ger hunden knutor i huden. Dessa kan bli infekterade, påverka ryggraden och svettkörtlar och kan till och med orsaka hjärnhinneinflammation. Det enda botemedlet idag är att operera bort knutorna men man hoppas med hjälp av DNA-forskning kunna genmanipulera bort defekten.

Sköldkörteln kan också ställa till problem för rasen i så hög grad att just Rhodesian Ridgebacks ligger på sjätteplats bland hundraser med detta hälsotillstånd.

Hunden dreglar inte speciellt mycket men det är bra att vänja den vid att få sina tänder borstade regelbundet då det sparar på tandläkarräkningarna.

Avslutningsvis är det en mycket matglad hund. Det i kombination med sin höga intelligens gör att hunden gärna klurar ut hur den kan bryta sig in i kakburken och förrådet med godis så det gäller att man håller koll på dess vikt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *