Mentalitet: trevlig men ibland skygg

Eftersom detta är en stor hund som har sitt ursprung i jakt på den afrikanska savannen kräver den mycket motion och lämpar sig för människor som har erfarenhet av hundar. Rhodesian Ridgeback valpen är notoriskt vild och har som favoritsyssla att hitta på hyss och gärna riva ner hemmets inredning genom sina intensiva lekar. Som ägare är det därför viktigt att man tränar den från ett tidigt stadium och det är inte ovanligt att man behöver gå i lydnadsskola i ett par år för att få bukt med denna energiska, men trevliga, vilding.

Rhodesian-Ridgeback (1)Enligt Svenska Kennelklubbens BPH, den mentalbeskrivning som man tecknar över hundraser när 200 individer registrerats, är Rhodesian Ridgeback en hund som har en stark individualitet. Medan vissa är mycket extroverta och gärna hälsar på andra hundar är andra tillbakadragna och inte det minsta intresserade av social kontakt. Man har också observerat att även om hunden är lekfull så är den allra gladast om den får leka med en egen leksak än att hålla på med dragkamper med sin ägare eller andra hundar.

På liknande vis försöker denna matglada hund hellre att komma på egna sätt att hitta mat eller öppna en matbehållare än att göra det i sällskap med andra, vilket i sig kan innebära att den inte alltid går att motivera genom ”hitta godbiten-lekar”. Som de flesta hundar har den dock svårt att motstå något riktigt gott och hittar man bara favoritgodiset är det bra att ha i fickan när hunden skall dresseras.

Överlag är detta en mycket trevlig hund men då den kan vara osäker i vissa sociala sammanhang är det viktigt att ägaren håller utkik efter eventuellt aggressivt beteende om den känner sig osäker inför främlingar. Detta är en hund som passar mycket bra i en familj men den håller sig helst till sin lilla flock och har inga större behov att gå till hundgården. Å andra sidan kan detta vara mycket individuellt så det kan variera från hund till hund.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *